Втори сигнал за мъртва риба в Янтра

Животът

06-08-2016, 10:17

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Екоинспектори проверяват водите при Велико Търново

Втори случай на умряла риба в река Янтра проверяват инспекторите от РИОСВ във Велико Търново, съобщи "Труд".

В четвъртък, след сигнал за мъртва риба в р. Янтра, при бента преди крепостта Царевец във Велико Търново, незабавно е била извършена проверка от експерти на РИОСВ съвместно с Регионалната лаборатория при ИАОС – Велико Търново.

Екоинспекторите са установили наличие на неголямо количество мъртва риба с размери 10-15 см. В плитките крайбрежни участъци на реката пък по-едрите риби плували на повърхността на водата. Водата на реката в този участък е застойна и с голямо количество утайки, поради наличието на изграден бент.

На място са били измерени следните стойности на показателите: рН -7,82; разтворен кислород – 3,07 мгО2/л и електропроводимост – 456µS/см.

Недостатъчното количество кислород в пробите от водата е вероятната причина за измирането на рибата. Стойността на разтворения кислород във водата е под 4 мгО2/л, което се е оказало смъртоносно за рибата в реката.

Причината за изчерпването на кислорода във водата на р. Янтра в този участък може да се обясни с наличието на различни фактори, смятат екоинспекторите. Сред тях са: по-голямо количество органика в реката, в резултат на постъпването на замърсени отпадъчни води и утайки от канализацията на града чрез дъждопреливните шахти, в резултат на падналото голямо количество дъжд през нощта срещу 4 август, ниската скорост на реката в този участък и задържането на голямо количество утайки/наноси до бента.Недостатъчното количество кислород в пробите от водата от в р. Янтра в близост до крепостта Царевец, е вероятната причина за измирането на определени видове риба.

Това показва анализът на получените резултати за показателя разтворен кислород, които взеха в четвъртък инспекторите от РИОСВ във Велико Търново. Стойността на разтворения кислород във водата е под 4 мгО2/л, което се е оказало смъртоносно за рибата в реката.

Освен това е извършен оглед на реката в участъка преди бента до моста на Южния пътен възел, но там не е установено наличие на мъртва риба. На място е била анализирана проба от водата на р. Янтра при моста на Южния пътен възел по различни показатели и проверката не е открила химическо замърсяване на водата от промишлени източници. В участъка на р. Янтра при Велико Търново няма промишлени източници, директно заустващи отпадъчни води.