На Текето довечера фолклорен събор на любители на народни танци

Мисия

06-08-2016, 12:22

Снимка:

Кметство Николово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Завършен е идейният проект за високоскоростният път Русе-Велико Търново-Свиленград

Празникът е дело на община Русе, село Николово и НЧ "Пробуда" 1901

Община Русе, кметство село Николово и НЧ "Пробуда 1901" с. Николово организират VI-ти национален фолклорен събор на любителските клубове за народни танци "Липник 2016". Фолклорният събор "Липник" 2016 ще се състои на 6 и 7 август в рамките на традиционния празник на село Николово, посветен на Свети Илия и Деня на отдиха на град Русе. Събитието ще е  в Лесопарк "Липник" /Текето/, край град Русе.Цели на събора:

• Представяне и популяризиране на автентичния български фолклор.

• Сближаване и приемственост на носителите на автентични знания. Поощряване на любителските клубове за народни танци и спомагане за развитието на българския фолклор, чрез внасянето му в ежедневието на българина. Широк социален достъп на желаещите да танцуват.

• Равнопоставеност и дълбока естествена емоционална обвързаност към всичко българско.

 

Наградният фонд, включва специални и поощрителни награди, определени от компетентното жури.

 

Официалното откриване и дефиле на участниците е от 18 часа днес. Половин час по-късно започва представяне на фолклорни хора.Следва  представяне на обработки на хора, танцови комбинации, сюжетен танц, надиграване по двойки. Накрая НАДИГРАВАНЕ между два най-добре представили се клубове в два тура при явно гласуване. Награждаването е в 22.30 ч.- След края на събора - "Вечерно парти – хоротека под звездите, на Текето под липите!" с участието на оркестър за народна музика "Русенски ритми".