Плевнелиев назначава член на АБВ в ЦИК


Президентът Росен Плевнелиев ще назначи Мартин Райков от АБВ за член на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщават от президентската пресслужба.

До Плевнелиев е постъпило предложение от председателя и заместника му в АБВ Георги Първанов и Мариана Тодорова да бъде назначен Мартин Райков за член на ЦИК до приключване на мандата на действащите членове.

Назначението става съгласно член 143 от ИК, според  "след проведени последващи избори за народни представители или за членове на Европейския парламент от Република България има избрани нови парламентарно представени партии и коалиции или нови партии или коалиции, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, съставът на Централната избирателна комисия се допълва с по един член, предложен от тези партии или коалиции до президента на Републиката", поясняват от "Дондуков" 2. Новите членове на Централната избирателна комисия се назначават от президента на Републиката за срок до приключване на мандата на действащите членове.

Назначението ще бъде официализирано през следващата седмица, когато държавният глава ще издаде указ за назначението.