Японският император Акихито направи телевизионно обръщение

Повод за това е влошеното му здравословно състояние

Японският император Акихито изрази опасенията си, че възрастта и влошаващото му се здраве, са причината той все по-трудно да изпълнява ролята си, съобщава Би Би Си.

82-годишният император направи коментарите по време на неговото второ по рода си телевизионно обръщение към нацията.

"Притеснен съм, че може да стане трудно за мен да изпълнявам задълженията си като символ на държавата, с цялото ми същество, както съм направил до сега," каза той.

Той каза, че една от възможностите, когато императорът не може да изпълнява задълженията си заради старост или заболяване е, че може да бъде установено регентството. Въпреки това, дори и в този случай императорът продължава да бъде император до края на живота си, каза той.

В японското законодателство не съществува законова клауза за абдикация. За да се даде възможност на императора да се оттегли ще е необходима промяна в закона. Премиерът на страната Шиндзо Абе заяви, че правителството "енергично" ще обсъди въпроса.
В 10-минутната си,предварително записана, реч, император Акихито заяви, че се надява имперските задължения, като символ на държавата, да могат да продължат стабилно, без никакви прекъсвания.

Съгласно конституцията, на императора не му е позволено да има политическа власт, ето защо откритото заявяване, че иска да абдикира ще се разглежда като намеса в политиката.

Акихито е император на Япония от 1989 г., след смъртта на баща му Хирохито.

Повечето обикновени японци подкрепят желанието на Акихито да се оттегли, но консерваторите, които са привърженици на премиера Шиндзо Абе, са против този ход.