Отново изчезна медикамент за онкоболни

Новините

08-08-2016, 13:35

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пациентите с онкологични заболявания у нас са изправени пред нова лекарствена криза – изчезна важният медикамент „Оксалиплатин“.  Препаратът се прилага в химиотерапията при туморни заболявания с различен произход, на предимно на пациенти с рак на дебелото черво и на яйчниците.
За липсата на лекарството сигнализират близки на пациентите, които не могат да проведат лечение. От НЗОК твърдят, че препаратът е наличен единствено в частна пловдивска болница, където досега няма отказ за лечение.
От началото на годината това е третият медикамент, чиито доставки са проблемни, посочиха потърпевши. Преди около 20 дни пациенти се оплакаха в Центъра за защита правата в здравеопазването, че липсва медикаментът 5-fluorouracil, който също се ползва в химиотерапията за лечение на рак на гърдата, на дебелото черво, на стомаха, на панкреаса, на главата и шията и някои типове рак на кожата.
През пролетта липсваше друг препарат – „Цисплатин“.  Това създаде огромно напрежение сред раково болните, защото медикаментът е включен в многобройни схеми. Постоянният недостиг на различни лекарства в онкологията принуждава лекарите да заменят едни лекарства с други във вече утвърдените лечебни схеми на болните, за да не прекъсват терапията. На практика пациентите останаха без адекватно лечение, а последиците от провалените курсове са рискови за заболяването - влошаване състоянието на пациентите.