Поне месец отпуск, за да си починем пълноценно

Всеки трябва да отделя поне един час на ден за неща, които обича да прави

Физиологическите нужди изискват поне месец без работа, за да има време организмът да се настрои, да се адаптира към промяната и да има “простор” и за почивка. Чисто психологически също е необходим възможно най-продължителен период – да се усетим добре на мястото, на което сме, да обиколим интересуващите ни места, да имаме време и за релакс. Това коментира пред БТА психологът от Института за изследване на населението и човека към БАН доц. Маргарита Бакрачева. Този лукс на практика е почти невъзможен, подчинени сме на реалния живот и рядко може да си позволим сами да планираме и да си осигуряваме достатъчно свободно време, признава тя и затова препоръчва да извлечем максимума от малкото свободни дни и да се забавляваме.

Всеки трябва да отделя поне един час на ден за неща, които обича да прави, без работа и домашни задължения. Това има водещо значение за вътрешния тонус. Добре е и половината от уикенда да посветим на себе си и нещата, които искаме. Това ни дава усещането, че контролираме живота си и ни осигурява пространство за отпочиване, обяснява доц. Бакрачева.

Условието е, дори да става дума за малко време, то да е пълноценно – да знаем, че това е часът или денят, в които сме затворили вратата на работното място и домашните задължения и те остават там, заключени зад нея, докато не я отворим и се изправим пред тях с нови сили.

Именно нагласата, а не количеството време, могат да предпазят от прегряване, тъй като в повечето случаи носим всички проблеми със себе си и не ги затваряме, за да си починем от тях, коментира психологът и допълва, че истинската почивка е вътре в нас.

Добре е заниманията и изборът им да са подчинени на реалните ни желания, а не на нещата, които чакат да бъдат свършени. Някои хора са по-активни, други предпочитат да седят и съзерцават. Няма правилен и грешен модел, нито единна рецепта, важното е да да се отдадем на личните си желания и да ги следваме, коментира Бакрачева.

Независимо обаче каква е била почивката – активна, отморяваща или екзотична, след края й има нужда от няколко дни за постепенна адаптация, казва психологът. Веднъж сме се изложили на стимулите, които ни карат да бъдем активни – опитали сме се да извлечем максимум от свободните от рутинната ни работа дни – след което изведнъж отново се втурваме във всекидневието.Това изисква енергия и ако не бъдем достатъчно внимателни към себе си, се натоварваме повече от необходимото. Затова препоръката на експерта е да си оставим няколко дни за връщане в рутинността. Така се намалява допълнителният стрес и си осигуряваме възможност да възстановим силите си и да бъдем по-ефективни в сравнение с рязкото връщане.

Съвсем нормално е с годините да намалява енергията и работоспособността, стремежа към нови стимули и доказване, обяснява още доц. Бакрачева. Тя припомня данни от изследване, станало популярно в социалните мрежи, че хората над 40 години са по-ефективни и успешни, когато работят на тридневна работна седмица. Това не означава подценяване, напротив, всяка възраст благодарение на натрупания и социален, и личен опит, внася различни елементи в упражняването на различните дейности и професии, коментира тя.

За по-добра почивка психологът съветва хората да не подхождат с нереалистични очаквания. Когато отидем някъде и очакваме външни фактори като място и хора, да осмислят престоя ни, оставаме често разочаровани. Добре е човек да разчита на себе си и това, което може да си организира сам, за да се чувства добре, посочва доц. Бакрачева. Важно е да сме затворили каналите на стреса и, дори да проверяваме пощата си и телефонът да е непрекъснато с нас, да не забравяме, че сме на почивка, съветва психологът.