Вълни се вдигнаха в късния следобед

Животът

08-08-2016, 19:48

Снимка:

pixabay

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очакват се 2-метрови вълни по морето, идва прохлада и дъждове

Утре времето пак ще бъде опасно за плуване в морето

В момента на някои от южните плажове има умерено вълнение. Височината на вълната е висока, но не достига до 2.5 м. Днес и утре вятърът от североизток ще се усили, а с него и вълнението на морето. След утихване на вълнението се появявяват мъртвото вълнение и мъртвите течения. Припомняме, че от началото на лятото по Южното Черноморие в инциденти се удавиха над 15 души. 

"Тъй като туристите са изчакали това бурно състояние на морето няколко дни, като видят успокоение на вълните, с голямо желание се хвърлят във водата, което е поасно. Трябва да сe внимава." Това предупреди синоптикът Петър Янков в сутрешния блок на Нова ТВ.
Само за миналата година, мъртвото вълнение е отнело живота на 30 души по родното Черноморие. Това лято, смъртните случаи вече са няколко. Основна причина за фаталния завършек е необмисленото поведение на плажуващите, които влизат във водата на неохраняеми зони, без да могат да плуват достатъчно добре. 
Спасителите съветват  ако попаднем в  ситуация, когато мъртвото течение ни задърпа навътре в морето, да не изпадаме в паника и да се опитаме да легнем над водата, като задължително викаме за помощ.