Близо 6 млн. лв. укрити данъци разкриха инспекторите от Добрич

Започнаха и проверки на собствениците на 15 луксозни автомобила

Инспекторите по приходи от Добрич, дирекция „Контрол“, ТД на НАП Варна извършиха 85 ревизии на фирми и физически лица в Североизточна България за първите шест месеца на годината. При приключване на ревизионните производства, те са установили допълнителни данъчни и осигурителни задължения в размер на близо 6 млн. лева. Само при две от ревизираните фирми инспекторите са разкрили допълнителни задължения в размер на 686 хил. и 741 хил. лева. След връчването на ревизионните актове собствениците на двете фирми са изпълнили задълженията си към бюджета доброволно и в предвидения от закона срок, като са внесли в хазната над 1.4 млн. лева.

При извършени 15 ревизии на физически лица, придобили  вещи и имоти в размер надвишаващ декларираните пред НАП доходи,  инспекторите по приходите са разкрили допълнителни данъчни задължения в размер на над 160 хил. лева. Други две физически лица са внесли доброволно установени допълнителни задължения  още по време на проверките, които предшестват ревизионните производства.

От началото на месец август инспекторите по приходи започнаха проверка на собствениците на 15 луксозни автомобила от Добрич и региона, които се движат в туристическите комплекси на Северното Черноморие. Целта на проверките е  да се установи декларирали ли са те доходи, съответстващи на луксозните автомобили, които управляват.

Обичайно при извършване на проверки за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство