Шумен се прощава с малките си виртуози, Хасан и Ибрахим напускат родния си град

Пианистите са изправени пред ново житейско предизвикателство

Виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим напускат родния си град Шумен и ще заживеят в София или Варна. Това разкри техният баща Дениз Игнатов, цитиран от "България днес". Малките близнаци са се представили феноменално на изпитите за кандидатстване и са получи отлични оценки. Сега остава да решат дали искат да продължат образованието си в музикално училище в столицата или в морската столица. "Оставил съм решението да го вземат самостоятелно и по този начин вече да се подготвят за живота. Мога само да ги подкрепя, останалото е от тях. Усещам, че нещо им се върти в главите, но засега нищо не ми казват. Предполагам, че до няколко дни вече ще има повече яснота в кой град ще се преместят", обясни Игнатов.
Хасан и Ибрахим от есента ще бъдат в 7-и клас, но със сигурност вече няма да бъдат в родния си град. Игнатов още се колебае дали да последва децата си, или да ги остави да бъдат по-самостоятелни.
"Имам им доверие, защото знам колко амбициозни са. Имаше вариант лятото да си почиват на село, но ми казаха, че инструментариумът там не им е полезен и останаха в града. Искат постоянно да свирят и да се усъвършенстват. Ето така им преминава лятната ваканция - с упорит труд и след това ще дойдат успехите", каза още таткото на популярните близнаци. Той призна, че по време на гостуването им в САЩ наскоро поканили синовете му да учат отвъд океана. За този вариант обаче може да се мисли едва когато момчетата пораснат повече и станат напълно самостоятелни.
През юли т.г. Хасан и Ибрахим пътуваха до САЩ, за да участват в реномиран международен фестивал, който е във формат на музикално състезание. "За пореден път прославихме България и ударихме в земята китайци и японци, които се водят най-добрите в света. Още на втория ден децата усещаха, че са звезди, защото бяха разпознаваеми. Дори по летищата се обръщаха към тях, защото знаеха кои са. След такива международни успехи отговорностите стават още по-големи, защото трябва да затвърждават постигнатото ниво. Но това не плаши децата, които не разчитат само на таланта си, но и упорито се упражняват всеки ден.
Те сами го искат, никой не ги кара насила", завърши Игнатов, който призна, че през следващите месеци им предстоят нови вълнуващи професионални предизвикателства.