Холандски гимнастик изгонен от Рио след запой

Холандският гимнастик Юри ван Гелдер е изгонен от Олимпиадата в Рио заради нарушаване на правилата, наложени в холандския отбор, изразяващо се в напускане на олимпийското село и участие в алкохолен запой в Рио след класирането си на финала на халки, предава Гардиън.

Тридесет и три годишният Ван Гелдер е напуснал олимпийското село в съботната вечер и се е върнал в ранните часове на следващия ден.

"Това (отстраняването - бел.ред.) е ужасно е за Юри, но такова поведение е неприемливо. В спортно отношение това е трагедия, но нямахме друг избор с оглед  на  подобно нарушение на ценностите, които споделяме", заяви ръководителят на холандската мисия Мауритс Хендрикс.

Това не е първият случай, в който ван Гелдер, световен шампион от 2005 г., е имал дисциплинарни проблеми на голямо спортно събитие.  През 2009 г. той бе отстранен от Холандския гимнастически съюз след като се разбра, че е употребявал кокаин три дена преди националното първенство.

Холандският тим е наложил строги правила на атлетите си в Рио. Според холандски медии, на спортистите им е забранено да ходят в Рио поради съображения за сигурност, а тези, чиитео състезания са приключили, трябва да се върнат в родината си, за да не разсейват съотборниците си.

 

Превод и редакция: Иван Гергов