В Благоевград отбелязват с поредица от събития Седмицата на кърменето

Днес се проведе презентация на тема "Що е то доброволен консултант по кърмене и с какво можем да ви бъдем полезни"

Националната асоциация "Подкрепа за кърмене“ организира в Благоевград поредица от инициативи по повод Световната седмица на кърменето, съобщи БНР. Десетки майки на бебета от областния център на Пиринско присъстваха днес на презентация на тема "Що е то доброволен консултант по кърмене и с какво можем да ви бъдем полезни". Те имаха възможност да задават своите въпроси, както и да направят безплатна консултация на място. Развлекателната част на презентацията бе рисуване на бременни коремчета и раздаване на награди. 

Националната асоциация "Подкрепа за кърмене“ е НПО, която се състои от доброволци, обучени да помагат на майките при проблеми относно кърменето. "Работим с майки, които имат нужда от консултация. Общо трима са консултантите за Благоевград. Важно е да се кърми защото това е естественвия начин да се храни бебето,  а кърмата е перфектната храна, която помага за майчиното и детското здраве“, заяви днес в Благоевград Биляна Тодорова, доброволен консултант по кърмене. По думите й доброволният консултант по кърмене трябва да има най-напред собствен опит, след което преминава специално обучение, което завършва накрая с изпит. Важно е, според Тодорова, консултантите да имат желание да се занимават с такава дейност. Въпросите, които задават най-често майките, се свеждат до това как да се държат, когато бебето плаче, колко често да го хранят и как да го поставят на гърда, обясни още Биляна Тодорова. 

Утре инициативите, посветени на Седмицата на кърменето, продължават в РЗИ с лекция на тема: "Хранене на бременната и кърмачката" и безплатната прожекция на филма "Гърдата е най-доброто", препоръчван от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.