По проект подобряват енергийната ефективност в четири детски заведения в Пловдив

Мисия Пловдив

10-08-2016, 09:40

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Община Пловдив реализира проект за подобряване на енергийната ефективност в четири детски заведения – ЦДГ „Чучулига“, ЦДГ „Мирослава“, ОДЗ „Буратино“ и ЦДГ „Таня Савичева“, съобщи на пресконференция заместник-кметът  “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” инж. Димитър Кацарски. Това става въз основа на подписан с Министерството на енергетиката договор през август миналата година по Проект BG04-02-03-021-00 „Подмяна на вътрешните отоплителни инсталации и изграждане на слънчеви инсталации в 4 детски заведения в гр. Пловдив“. Той се изпълнява по програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Дейностите по проекта са на обща стойност 495 305.99 лева, от които 100 % безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Реализирането на проекта ще доведе до намаляване на потреблението на енергия, както и до намаляване на замърсяването на околната среда.

В ЦДГ „Чучулига“ и ЦДГ „Мирослава“ се предвижда цялостна подмяна на вътрешната отоплителна инсталация, в това число тръбна мрежа и отоплителни тела с алуминиеви, като се изпълни  и монтаж на термостатични вентили за регулиране на топлоподаването по помещения. Предвижда се доставка и монтаж на циркулационна помпа с честотно регулируеми обороти в котелното помещение, както и изграждане на слънчево-колекторна инсталация, базирана на плоски селективни слънчеви колектори и комбиниран бойлер.

В ОДЗ „Буратино“ ще бъде извършена цялостна подмяна на вътрешната отоплителна инсталация, в това число тръбна мрежа и отоплителни тела, като се изпълни и монтаж на термостатични вентили за регулиране на топлоподаването по помещения. Предвижда се доставка и монтаж на циркулационна помпа с честотно регулируеми обороти в абонатната станция, базирана на плоски селективни слънчеви колектори и комбиниран бойлер.

В ЦДГ „Таня Савичева“ се предвижда цялостна подмяна на вътрешната отоплителна инсталация – тръбна мрежа и отоплителни тела с алуминиеви, монтаж на термостатични вентили за регулиране на топлоподаването по помещения, като и тук проектът е съобразен с инсталираната мощност за отопление след енергоефективно саниране. Предвижда се преминаване от отворен тип към затворен тип система за монтаж на затворен разширителен съд, доставка и монтажа на циркулационна помпа с честотно регулируеми обороти в абонатната станция.

Сред очакваните резултати от планираните дейности е и осигуряването на топлинен комфорт в сградите на детските заведения в съответствие с нормативните изисквания за качество на обитаемата среда с оптимизиран разход на енергия.