30 млн. евро финансова инжекция за далекопровода Добруджа - Бургас

Парите

10-08-2016, 11:59

Снимка:

energo-pro

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Земеделците да внимават за електропроводи с високо напрежение

С подкрепата на Европейския съюз ще бъдат покрити 50% от разходите по електропровода

Европейската комисия оценява енергийните инфраструктурни проекти в България и съседните страни членки като важен приоритет на Енергийния съюз на ЕС. Комисията взе решение днес да отпусне 29.9 милиона евро за строителството на новия 140-километров далекопровод между Добруджа и Бургас.
Чрез преноса на електричество, произведено от вятъра и слънцето, далекопроводът ще интегрира енергията от възобновяеми източници на енергийния пазар. Европейската подкрепа също така ще увеличи капацитета на българската енергийна мрежа и ще подсили нейната устойчивост.
Европейския комисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви: "Новият български далекопровод ще увеличи възможностите за обмен на енергия и ще позволи преноса на нова вълна от чиста енергия от Югоизточна Европа. Това е напълно в съответствие със стратегията за Енергийния съюз, чиято цел е да повиши сигурността и интегрираността на енергийните пазари, като в същото време осигурява възобновяема енергия за гражданите и предприятията."
Подкрепата от ЕС за новия български далекопровод покрива 50% от необходимото финансиране. Той ще бъде построен от българския системен оператор "Електроенергиен системен оператор" ЕАД и се очаква да бъде въведен в експлоатация до 2022 г.