Зетят на атентатора от "Шарли ебдо" иска да бъде екстрадиран във Франция

Крими

10-08-2016, 15:48

Снимка:

Le Parisien

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зетят на атентатора от "Шарли Ебдо" се изправя пред съда в София

Мурад Хамид - брат на жената на един от нападателите на редакцията на сатиричното френско списание Шарли Ебдо, който бе задържан у нас в началото на месеца, поиска да бъде незабавно екстрадиран във Франция, съобщава БНТ. Хамид е отправил това си искане днес по време на заседание на Софийския градски съд, който разглежда искането за екстрадиция му от страна на Франция и издадената европейска заповед за ареста му.Хамид може да се откаже от решението си да бъде екстредиран в тридневен срок.

На влизане в залата Хамид е казал на френски "Не е справедливо!"  и е поискал от журналистите да напуснат залата, но съдът му отказа, предава още Националната телевизия.

В Европейската заповед за арест е записано, че Хамид е обвинен в тероризъм. Искал е да се присъедини към "Ислямска държава", посещавал е джихадистки сайтове. Ако бъде екстрадиран във Франция, той може да получи присъда до 10 години затвор.

"Искам да кажа, че не ми бяха спазени правата, защото не ми даваха напитки и се държаха с мен като куче", е заявил хамид пред магистратите. По думите му той е обвинен "само по съмнения".

Съдът трябва да се произнесе по казуса до вторник.

 

Припомняме, че Мурад Хамид - зет на един от нападателите на "Шарли Ебдо", бе задържан за 24 часа в София на 29 юли. На следващия ден (30.08) арестът му е бил удължен на 72 часа, а в последствие съда му отрежда мярка "задържане под стража". Оказа се, че на 28 юли Хамид е минал границата ни с Турция, където е бил задържан заради наложена забрана да влиза в страната за пет години. Турските власти са го върнали у нас по информация, че Хамид е пътуващ боец на "Ислямска държава" и е особено опасен.

На това основание председателят на ДАНС е издал заповед за експулсирането му от България и забрана да влиза в страната за 10 г. Хамид е трябвало да бъде предаден на Сърбия, но на 29 юли е постъпила Европейската заповед за арест от Франция и той е бил задържан у нас.