На есен правят първа копка на Ловния дом в "Кобаклъка"

На 15 октомври ще стартира и първия по рода си събор "Добруджа"

Първа копка на дългочаквания Ловен дом ще направят от Ловно рибарско дружество-Добрич на 15 октомври. Това ще се случи в рамките на първия по рода си събор "Добруджа", който ще се проведе на стрелбищния комплекс в местността "Кобаклъка". В него ще участват 9 ловни сдружения от област Добрич и тези в Силистра и Вълчи дол. След няколко годишна борба, за закупуване на терен в местността Кобаклъка, стегнахме до там да имаме разрешение за строеж  на ловен дом, каза в ефира на радио "Добруджа" председателят на УС на ЛРД-Добрич Илия Михайлов. До ловния дом ще бъде изградено и стрелбище за подборен отстрел. Михайлов обясни, че идеята за подобен събор е била обсъдена на среща на сдруженията и е била приета много добре.
Съборът на 15 октомври ще бъде предшестван от други 4 мероприятия, на които домакини ще са отделните сдружения. На 11 септември в Балчик ще се проведе лов на пъдпъдък, на 17 – риболов на язовир Брестак (Вълчи дол), на 8 октомври - лов на фазани в ЛРД-Силистра и на 9 октомври – ловна стрелба в Добрич. Съборът, в който се очаква да присъстват над 300 членове на сдруженията, ще включва богата програма с множество състезания, награждаване на първенците от състезанията предхождащи събора и музикална програма с ансамбъл „Добруджа“. Предвидено е съборът да се провежда и занапред, като ще бъде с различен домакин.
На 13 август се открива ловния сезон с лов на пъдпъдъци, гургулици, горски бекас и обикновена бекасина.  Ежегодно преди началото се провежда инструктаж на председателите на дружините, за да бъдат избегнати инциденти, посочи Михайлов. Той не приема коментарите, че ловците унищожават дивеча и посочи, че полагат огромен труд за грижата на едно от най-големите като площ ловни сдружения в страната. Грижим се за охраната на дивеча, изграждаме хранилки за елени, диви свине. Разселваме яребици и фазани. Резултатите показват, че популацията на тези видове расте, каза Михайлов. ЛРД Добрич включва 33 дружини,в които  членуват около 1000 ловци.

ИА Добруджа