Средновековна църква на сцената на Пирин Фолк

XXIV-тото издание на международния фестивал „Пирин Фолк” ще представи нова сценография, пресъздаваща емблематични моменти от историята и природата на Пиринския край.
На сцената ще бъде построен декор – копие на средновековната византийска църква „Свети Никола” в най-малкия град у нас Мелник. Църквата е построена в края на XII век върху древно тракийско светилище и базилика от V век. През средните векове църквата служи като катедрален храм на мелнишкия епископ. В цялост самата църква не е запазена до днес, а могат да се видят само източната стена и няколко елемента от интериора. Върху руините все още личат стенописи с изключително висока художествена стойност като изображение на ръкополагането на апостол Яков за епископ на Йерусалим, изображение на Петър Александрийски и др. Именно елементи от руините са вплетени в сценографията, дело на Красимира Врингова. Църквата „Свети Никола” е паметник на културата.
Като допълнение към нея на сцената на „Пирин Фолк” Сандански величествено ще се „издигнат” и мелнишките пирамиди. Те са едни от най-известните земни пирамиди в България и едни от най-посещаваните природни туристически обекти у нас. Тези скални образувания са обявени за природна забележителност през 1960 г.

На 27 и 28 август от 20,30 ч. Летният театър в гр. Сандански очаква всички любители на хубавата македонска песен за един истински празник! Специална изненада организаторите подготвят и с изпълнението на химна „Добре дошли в Сандански, приятели”! За пръв път той ще бъде представен по коренно различен начин от досегашните с изключителното участие на местни творчески екипи.
Билети за събитието може да се намерят в мрежата на Eventim.