Томислав Дончев: Възможен е рестарт на АЕЦ "Белене"

Ние имаме един базисен сценарий заедно с възможните му алтернативи, увери вицепремиерът

Напълно е възможен рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на гостуването си в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Ние сме осъдени, трябва да заплатим всичко неплатено, както и произведеното оборудване. Решението на съда е напълно нормално. Оттук-нататък трябва да намерим най-адекватния изход от тази ситуация. Още вероятно преди края на август ще има нови срещи с ръководството на "Атомстройекспорт", поне такава покана сме отправили. Ние имаме един базисен сценарий заедно с възможните му алтернативи", увери той. "Ако приемем, че в този проект е имало политическа логика... Той, след решението на арбитража, е подобрен като условия, доколкото тежките клаузи в първоначалния договор вече не присъстват, той е до голяма степен рестартиран и то може би по по-добър начин", каза Дончев.

"Aко се появи инвеститор, въпросът е дали да се търси стратегически такъв, което е един сценарий, или да се тръгне на прозрачна процедура по приватизация на проекта, което би могло да се случи в следващите три-четири-пет месеца и според мен е по-добър вариант. Инвеститор, който да закупи и оборудването, и площадката в Белене, да инвестира останалите средства, да има ядрено съоръжение без гаранции от държавата за изкупуване на тока, разчитайки да продава на свободния пазар. Това е един чудесен и пазарен сценарий за случването на този проект, и ние нямаме нищо против“, коментира Дончев.

"Няколко писма са получени в министерски съвет и в министерство на енергетиката. Има проявен инвеститорски интерес, но за такъв реално можем да говорим, когато е обявена процедура, има закупена документация и когато някой подаде оферта. Всичко това трябва да се случи съвместно с производителя. Ако този сценарий се окаже невъзможен, другият вариант е препродажба, което е напълно възможно. Тук въпросът е на каква цена ще се препродаде оборудването. Но редно е първо да опитаме докрай да изчерпим първия сценарий,", каза още вицепремиерът.