Висш генерал от НАТО идва у нас

Заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер пристига утре (12 август) у нас. Той ще бъде в страната ни в рамките на тридневно посещение по покана на началника на отбраната генерал Константин Попов, става ясно от съобщение от пресцентъра на Министерството на отбраната.


В рамките на визитата генерал-лейтенант Шислер ще се срещне с началника на отбраната генерал Константин Попов, командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, началника на Висшето Военноморско училищекомодор проф. д-р на военните науки Боян Медникаров. В събота и неделя, 13 и 14 август, генерал-лейтенант Марк Шислер и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъстват на проявите за празника на ВМС и на военния ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, съобщават още от военнот ведомство.

Военният комитет, на който Шислер е началник, е най-висшият военен орган на НАТО. Състои се от началниците на Генерални щабове на всички 28 страни от Алианса. Военният комитет синтезира специализираните знания и опит, които подпомагат военните политики, стратегии и планове на страните от Алианса, и е основна част от процеса на вземане на решения в НАТО. Той представя пред Северноатлантическия съвет (най-висшия политически орган във военната организация) съгласуваната позиция на отделните началници на щабовете по отбраната. Военният комитет действа в тясна връзка със стратегическите командващи на НАТО с цел да представи планове, проблемни въпроси и препоръки за политическо утвърждаване и дава ясни военни указания към стратегическите командващи, основани на решенията на Военния комитет на Северноатлантическия съвет.