Борисов: Притеснен съм за бъдещето на България

По думите му е опасно страната ни да бъде обявена за "сигурна"

„В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на другия. Над 25 000 души са върнати от турската граница от началото на годината. Спираме ги и ги връщаме в Турция. И българските граничари и армия, които са тама денонощно са изправени пред този проблем. Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души”, заяви в студиото на „Здравей, България” по Nova TV премиерът Бойко Борисов. Коментарът му бе по повод екстрадирането на Абдуллах Бююк в Турция.

„Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Не трябва да допускаме миграционната вълна да влезе в България. Ние се фиксираме в един от 25 000 случая. Аз съм възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова”, добави министър-председателят.

Той е притеснен къде накрая ще останат мигрантите.

 „Моите тревоги са свързани с това при кой ще останат мигрантите накрая. Те ще бъдат връщани през мястото, което са мчинали и това не са Австрия, Германия или Сърбия, а това е нашата страна”, каза още Борисов.

А каква е опасността за България?

„Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начина. Ако Турция бъде обявена за „несугурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна”, и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия”, отговори премиерът Бойко Борисов.

И коментира: „Сигналите, които сме получавали от Турция са за още много граждани. Има закон, който трябва да се спазва”.