Силвия Дънекова: Чуствам се унизена

Според новите правила на Световната антидопингова агенция при първа положителна проба наказанието е 4 години лишаване от състезателни права

Уличената в употреба на забранени вещества на Олимпиадата в Рио българка Силвия Дънекова заяви пред БНТ, че се чувства унизена от този скандал. Според нея става въпрос за хранителни добавки, а не за допинг. Тя добави, че причината за случващото се е войната, която самата тя е започнала срещу процедурите на Световната антидопингова агенция WADA. "Шокът за мен беше невероятно голям. Аз в себе си съм сигурна, че няма как това да се случи. Не съм ненормален човек, да дойда на Олимпиада, да вляза в олимпийското село, да имам и минимални съмнения", заяви Дънекова. "Впоследствие се оказва, че шест пъти са ми въртели пробата и са намерили съмнение за метаболитен отпадък на този препарат. Това ми е много хикс и ми е много непонятно. Ако това излезе на урината на американски или друг състезател, никога няма да го изкарат като положителна проба”, подчерта състезателката. "Не се чувствам виновна, чувствам се неудобна. Последната половин година съм винаги на проверки. На някои от проверките виждах, че те са дирижирани, виждах листче с моето име и часът на моята дисциплина, да не би случайно да ме пропуснат”, каза още Дънекова. Състезателката в дисциплината 3000 метра с препятствия беше хваната с кръвен допинг. Дънекова е била тествана два пъти за три дни. Първата ѝ проба от 30 юли е отрицателна. Два дни по-късно тя минава нова, внезапна проверка с даване на кръв и урина. На 8 август Международния олимпийски комитет информира състезателката, че при изследването в нейната проба е кръвен допинг. Б-пробата също е положителна. Следва наказание за Дънекова. Според новите правила на Световната антидопингова агенция при първа положителна проба наказанието е 4 години лишаване от състезателни права.

От Министерството на младежта и спорта остро осъждат поведението на лекоатлетката ни. В позицията на министерството се казва: "Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на България и да се слага петно върху целия български спорт!"