Повече от 300 ветроходци порят вълните край Бургас

Спорт

12-08-2016, 11:08

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отлагат плувния маратон заради регатата "Кор Кароли"

"Кор Кароли" събира елита на ветроходството

За първи път в историята на международната регата "Кор Кароли" Бургас ще е домакин на етап от състезанието.

Организаторите на тазгодишното издание на международната ветроходна регата "Кор Кароли"  нарекоха втория етап на надпреварата от Свети Влас до Бургас - "Гонката за наградата на кмета на Бургас". Освен за първите три места във всеки клас, ветроходците ще се борят и за Купата на кмета на Община Бургас - "Първи на финала". Призът ще бъде връчен от зам.-кмета Красимир Стойчев. Церемонията по награждаването ще се състои на Морска гара на 13 август, събота, от 20:00 часа. 
За първи път в историята на престижната международна регата "Кор Кароли" Бургас ще е домакин на етап от състезанието. Община Бургас, "Пристанище Бургас" ЕАД и ЯК "Порт Бургас" създадоха условия да посрещнат флотилията от яхти.
В регатата ще се включат килови яхти в класовете "IRC 1", "IRC 2", "IRC 3", клас "Свободен 1"/ до 10 метра/ и клас "Свободен 2"/над 10 метра/. Класа и умения във владеенето на вятъра и морето ще покажат близо 300 наши и чужди ветроходци. Кораб - корсар ще следва  ветроходната флотилия, като основната му цел ще е безопасността на участниците. Ветроходът "Калиакра" ще е ВИП гост на регата "Кор Кароли-2016" и ще изпълнява функциите на базов кораб.
Гонките започнаха днес (12 август), петък. Стартът за първия етап "Варна - нос Емине - Св. Влас" е насрочен за 9.00 часа. Кор Кароли е име на двойна звезда, намираща се на 110 светлинни години от Земята. Означава "Сърцето на Карл". Преди 40 години кап. Георги Георгиев започва да пише своя рекорд, който по-късно влиза в "Книгата на световните рекорди на Гинес". На 20-ти декември 1976 година кап. Георгиев започва самотното си околосветско плаване, като отблъсква своята лодка на име "Кор Кароли" от Куба, отправяйки се отново към Куба, където пристига след рекордните едва 202 денонощия. Днес яхтата "Кор Кароли" се съхранява във Военноморския музей във Варна, а регата е в чест на кап. Георгиев. Надпреварата се организира от Фондация "Кор Кароли".