Честит рожден ден на резерват "Атанасовско езеро"

Заповядайте днес (12 август) в 18:30 часа на Пътеката на саблеклюна до Укритието за наблюдение на птици

Всяка година на 12 август се отбелязва рожденият ден на резерват „Атанасовско езеро“. Тази година Българска фондация Биоразнообразие, съвместно със стопанинът на резервата Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас организират специално велосъбитие „На колела покрай брега“.
Поканени са граждани, които имат интерес и искат да покарат велосипед около Атанасовско езеро да се включат във велопътешествието от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна през Парк Езеро до Пътеката на солта покрай морето. На кафето до басейните с луга ще има почерпка по случай 36-тия рожден ден на резервата.
Резерват "Атанасовско езеро" е обявен на 12 август 1980 г. за да опазва редките видове птици, които обитават езерото. Не случайно това е най-богатото на птици място в страната със своите 333 вида, които обитават рядкото местообитание - крайбрежна лагуна. Вече повече от 15 години рожденият ден на резервата се отбелязва с различни събития, за да привлича хората, живеещи около езерото и за да ги запознава с това специално място.
"Заповядайте днес (12 август)  в 18:30 часа на Пътеката на саблеклюна до Укритието за наблюдение на птици, оттук в 19:00 ще стартира вело походът през Парк Езеро към бариерата пред ресторант „Фиеста“, за да се включат и позакъснелите, които идват за карането по Пътеката на солта и особено за почерпката и къпането в морето и лугата", канят организаторите. Рожденият ден на резерват Атанасовско езеро се организира от Българска фондация Биоразнообразие – Проект "Солта на живота", LIFE+ и РИОСВ Бургас.
Програма на събитието „На колела покрай брега“:
18:30 часа – сборен пункт на Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна (възможност за наблюдение на птици) – изхода на Бургас в посока Слънчев бряг до бензиностанцията на Лукойл
19:00 часа – старт на вело похода през Парк Езеро
19:15 часа – спирка на Яйцето (близо до тенис кортовете и кафе „West”)
19:30 часа – сборен пункт на „Фиеста“ (за тези, които ще се включат в тази част на събитието)
20:00 часа – почерпка на кафето на лугата, къпане в морето, топене в лугата