Отстъпвайки в Северна Сирия, ИДИЛ взе 2000 заложници

Бойци на "Ислямска държава", отстъпващи от сирийския град Манбидж в резултат на настъпление на смесени кюрдско-арабски войски, са взели в плен 2000 мирни жители, съобщава "Франс прес".

"Отстъпвайки от Манбидж, джихадистите взейа в плен около 2000 мирни жители. Използваха ги в качеството на жив щит, за да ни затруднят", споделя представвите на смесените кюрдско-арабски "Сирийски демократични сили" (СДС) - военното формирование, превзело града.

При все това от СДС са успяли да освободят около 600 заложници,които са трансферирани в безопасни райони, където им е предоставено убежище и им е оказана медицинска помощ.

Операцията за освобождаването на Манбидж продължава от началото на юни. Бойците от ИДИЛ неколкократно отказваха да се подчинят на даденията им ултиматум и успяваха да одържат града, който е ключова стратегическа позиция между Алепо и Рака. Обсадата на кюрдско-арабските сили, на които въздушна подкрепа оказва водената от САЩ коалиция, продължи около два месеца, при което успяха до голяма степен да изтласкат ислямистите от важните точки в града.