Иван Алексиев поиска от държавата куполната гробница

Туризъм

13-08-2016, 12:29

Снимка:

Община Поморие

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ретро автомобили и мотоциклети в Поморие

Ако държавата одобри искането на общината, в близост до гробницата ще бъде направена и ботаническа градина

Поморие отново ще поиска от държавата Куполната гробница. Местната администрация ще отправи и искане за терена около нея. Очаква се решението да бъде гласувано от съветниците в морския град в края на септември.

Информацията съобщи на среща между представители на туристическия бранш и редица държавни структури, кметът на Черноморската община, Иван Алексиев.

Поморие ще отправи молба към две министерства - това на културата, което е собственик на гробницата и това на земеделието, чиято собственост е прилежащия терен. Според Алексиев, без придобиването на гробницата и терена, общината не би могла да я популяризира още като туристическа атракция.

„На нас ни трябва и прилежащ терен, в който да изградим необходимата за това инфраструктура. Това ще ни позволи да кандидатстваме и по различни програми на ЕС", обяви кметът на Поморие.

Ако държавата одобри искането на общината, в близост до гробницата ще бъде направена и ботаническа градина. Идея, която туристическият бранш в курортния град, лансира от няколко години.

Директорът на Националния исторически музей, проф. Божидар Димитров подкрепи искането на общината. Според него, местните власти са по гъвкави в управлението на културните обекти. Той даде за пример остров "Света Анастасия", който успешно се стаписва от община Бургас.

"Убеден съм, че Иван Алексиев ще се справи с начинанието си за развитие на културния туризъм в общината. Един от най-сериозните кметове, които познавам", каза професорът.