Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън на визита в Турция

Вицепрезидентът на Съединените щати Джоузеф Байдън ще посети Турция в рамките на официална визита в страната. Това е съобщил турският премиер Бинали Йълдъръм, предава турската информационна агенция Dogan, цитирана от ТАСС.

"След 15 юли (датата на неуспешния опит за държавен преврат в Турция - бел. ред.) позицията на САЩ започна да се подобрява, като те предприеха съответни действия - вицерезидентът Байдън идва при нас", цитира думите на турския премиер агенция Dogan. Йълдъръм обаче не е уточнил кога точно Байдън, който в момента е на обиколка в Сърбия и Косово, ще посети Турция.

Очаква се основната тема на разговор да е казусът с депортацията на проповедника Фехтуллах Гюлен. Анкара твърди, че именно Гюлен, който от 1999 г. живее в САЩ, и неговата организация, наречена от турските власти "Фехтулистка терористична организация" (ФЕТО), носят отговорност за неуспешния опит за държавен преврат в южната ни съседка от средата на миналия месец. В опита да се премахнат поддръжниците на Гюлен от обществения сектор и държавния апарат Анкара устрои масова политическа чистка, засегнала десетки хиляди.

"Трудно е да отделим тези, които нямат пряко отношение към ФЕТО. Полагаме огромни усилия, за да допускаме грешки в този процес. Тази организация разполага със своя мрежа за комуникация, като членовете ѝ са близо 50 000", заявява още Йълдъръм. Премиерът отчита още, че до момента са уволнени близо 76.5 хил. държавни служители, 4.8 хил чиновници и около 3 хил. военнослужещи.