Тайни КПП-та, заради новата бежанска вълна

Крими

14-08-2016, 09:57

Снимка:

darik

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гл. комисар Костов: Проверките на МВР дават резултат по морето

Чакаме подкрепления от Фронтекс

МВР засилва контрола на българо-турската граница след рязкото увеличение на миграционния натиск от началото на август. Само за една нощ 220 души в 11 групи са били задържани в пограничния район на Малко Търново. Информацията обяви на извънреден брифинг в Бургас, главният секретар на МВР, Георги Костов. 
„Докато през месец юли отчитахме традиционни нива на опити за незаконно преминава на границата, като тези нива рядко преминаха 100 човека за едно денонощие, от началото на август, тази цифра се покачва и вече сме на нива над 200 такива опита", обяви Костов.
Българските власти вече са изпратили искане до Фронтекс за командироване на допълнителни служители у нас. Очаква се, европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС да изпрати 200 униформени.
Те трябва да пристигнат до края на следващата седмица. „Екипите са изключително добре подготвени, имат необходимата техника и термовизионни камери", уточни гл. комисар Антонио Ангелов
Властите ще насочат усилията си към противодействие на незаконната миграция в най-критичните райони и особено там, където оградното съоръжение с Турция все още не е завършено. Ще се работи и във вътрешността на Бургаска област. Специализираната операция ще продължи до намаляване на миграционния натиск. 
От началото на годината до сега в центровете от затворен тип към Дирекция „Миграция" са настанени 1350 чужденци.