Петър Чобанов: ПИБ ще успее да изпълни предписанията без проблем

По думите му банковата система е стабилна, но банките трябва да започнат да кредитират с по-големи темпове и да поемат малко повече рискове

След стрес тестовете се видя, че банковата система е стабилна и резултатите са по-добри от тези на общоевропейско ниво, въпреки разликите в мащабите. Дори банките, които трябва да осигурят допълнителни капиталови буфери изглежда, че разполагат със стройна стратегия как да го направят, коментира пред „Труд“ бившият финансов министър Петър Чобанов.

„Първа инвестиционна банка вече доказа, че може да се справи с подобен тип препоръки какъвто беше случая с ликвидната подкрепа. Тогава банката получи препоръки, които бяха едно ниво над сегашните и на практика по европейските правила отговаряше на изискванията за капиталова подкрепа. Тези мерки включваха преструктуриране и редица показатели, които те изпълниха, съобщават от онлайн изданието на Труд.

С оглед на печалбата, която ПИБ постигна за първото полугодие, банката без проблем ще успее да изпълни и сегашните предписания. Показател за това е и базовият сценарий при стрес тестовете, а виждаме че там от самото икономическо развитие индикаторите свързани с капитала се подобряват за тази банка“, заяви още Чобанов. По думите му банковата система е стабилна, но банките трябва да започнат да кредитират с по-големи темпове и да поемат малко повече рискове. „Без тези рискове икономиката няма как да се развива. Има банки, които имат твърде висока капиталова адекватност, но не използват съвсем ефективно ресурса си и могат да си помислят за по-голямо кредитиране“, обясни финансистът.
Петър Чобанов: ПИБ ще успее да изпълни предписанията без проблем