Летовници се бориха за живота на малко делфинче в Ахтопол

Животът

14-08-2016, 20:13

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 60 са мъртвите дефлини от януари до сега

Морският бозайник е бил върнат обратно в морето от плажуващите

Летовници се бориха за живота на малко делфинче на плажа в Ахтопол. Призиви за помощ бяха пуснати и в социалните мрежи, тъй като институциите и обажданията на спешния телефон 112 са останали без отговор, съобщава бТВ.
Всички китоподобни в Черно море са защитени и са включени в Червената книга на застрашените видове. Според закона за биологичното разнообразие за опазването им отговарят регионалните екоинспекции.
Делфинчето е било върнато обратно в морето от плажуващите. След 4 часа обаче вълните го изхвърлят отново, вече мъртво. Според тях, делфинът е трябвало незабавно да бъде поет и транспортиран от екип с лодка навътре в морето на достатъчно отстояние от брега.
„Редувахме се да държим делфинчето във водата, за да може да диша. То се съживи и в един момент започна да мести задния плавник. През това време звъняхме на всички институции, за които се сетихме. Обадихме се и на РИОСВ – Бургас. На телефон 112 получихме реплика „да дойдем да му правим изкуствено дишане ли“, разказва Гери Николова.
Инспектор Детелина Иванова от РИОСВ – Бургас пък потвърди, че са постъпили сигнали за  бедстващ делфин на т.нар. зелен телефон. Направихме възможната организация, за да изпратим наш служител, добавя тя. След като й бе зададен въпроса защо екоинспекторите не можаха да помогнат на бедстващото делфинче, което е защитен вид, Иванова каза, че имало в същото време и друг сигнал за бедстваща птица в Малко Търново.
„Дадени са указания на дамата, която се е обадила, че РИОСВ не разполага със спасителен екип. Обяснено й е, че в случая най-правилното решение е да се помогне на делфина да отплува в морето. Нашият служител е отишъл на място и е разговарял с жената, но морският бозайник вече е бил избутан навътре в морето. В РИОСВ нямаме информация, че делфинът е умрял по-късно“, каза още Детелина Иванова.
Стотици са вече мъртвите делфини, особено по Южното Черноморие и до този момент не е ясна причината, която принуждава бозайниците да излизат в плитчините.