Областната управа в Добрич ще почисти коритото на река Батова

Около 4-километров участък

Областната управа в Добрич ще почисти около 4-километров участък от коритото на река Батова, за да бъдат предотвратени наводнения в черноморския комплекс "Албена" и в резервата "Балтата", съобщава БТА. Според депозираното инвестиционното предложение на администрацията ще бъдат проектирани и хидротехнически съоръжения при заустването на река Краневска в река Батова, както и за регулиране на оводняването на резервата.
При наводнението през юни 2014 година река Батова излезе от коритото си и шест хотела в южната част на курорта бяха залети.
Предвижда се да бъдат отстранени дървета и храсти в коритото на реката и да бъдат почистени наносите, натрупани особено в устието.Образуването на евентуална висока вълна при проливни валежи ще бъде насочена по обходно трасе, за да не се заблатява ниската част на резервата и да се предотвратят щети за сгради и комуникации в черноморския комплекс "Албена". С изграждането на нова дига в "Балтата" ще се избегне прекомерното заливане на резервата и ще се подобри екологичното равновесие, се посочва в инвестиционното предложение.