Почина актьорът, изиграл R2-D2 в "Star Wars"

Кени Бейкър изобщо не искал ролята на прочутото "междузвездно" роботче, но в крайна сметка склонил и приел офертата на режисьора Джордж Лукас

Британският актьор Кени Бейкър, изиграл ролята на малкия робот R2-D2 във филмовата сага "Междузвездни войни", почина на 81 години, предадоха световните агенции.
Бейкър беше висок малко над метър. От известно време той страдаше от белодробни проблеми, поясни неговата племенница Абигейл Шийлд. Тя каза, че роднините му са очаквали този фатален край, предвид това че той е бил много болен в последните няколко години.
Гордеем се с онова, което той направи живота си и с щастието, което донесе на хората по света, каза племенницата на Кени Бейкър.
Малкият робот, в чийто образ се превъплъти Бейкър, се появи в първия филм от сагата "Междузвездни войни" през 1977 г. и след това участваше в още пет ленти от поредицата.
По повод кончината на Кени Бейкър актьорът Марк Хамил, изиграл ролята на Люк Скайуокър във филмите от междузвездната сага, написа в Туитър, че е изгубил един дългогодишен лоялен приятел, когото е обичал заради оптимизма и решимостта му.

Актьорът Юън Макгрегър, превъплътил се в образа на Оби-Уан Кеноби в три филма от сагата "Междузвездни войни", написа в Twitter пък, че обичал да работи с Кени и много съжалява за кончината му.
Любопитното е, че първоначално Кени Бейкър изобщо не искал ролята на прочутото "междузвездно" роботче, но в крайна сметка склонил и приел офертата на режисьора Джордж Лукас.