Подготвят поредното издание на фолклорния събор „Богородица”

Организирано от община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941”

Традиционният за Община Генерал Тошево Добруджански фолклорен събор „Богородица” тази година ще се проведе на 27 и 28 август. За пореден път фестивалът ще събере на една сцена групи и индивидуални изпълнители от цяла Североизточна България, които ще представят песни, танци и народни обичаи, характерни за Добруджанската фолклорна област.
Над 65 са записаните за участие самодейни и читалищни състави в XVIII-то издание на проявата. Акцент в ежегодния събор ще бъдат концертите, които ще изнесат гостуващите международни състави от Украйна, Молдова и Румъния. Специален гост през първата вечер от фестивала ще бъде известният наш народен певец и родолюбец Илия Луков.
Организатори на Добруджански фолклорен събор „Богородица” са Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941”. Целите на двудневният ежегоден празник са опазване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на Добруджа; създаване мост между поколенията за предаване на духовните ни ценности; стимулиране интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество. Съборът няма конкурсен характер. На участниците се връчват грамоти и сувенири, тематично свързани с празника.
През годините събитието се утвърди като най-мащабното фолклорно мероприятие в общината и с основание бе включено в Националния културен календар.
В рамките на двата празнични дни Общинска администрация Генерал Тошево ще посрещне гостуващи делегации от Район Болград, Република Украйна и от Район Тараклия, Република Молдова. В изпълнение на договорите за международно сътрудничество с тях, Община Генерал Тошево е организирала посещения в няколко села, където съставите, придружаващи официалните делегации, ще изнесат танцово-музикални програми.
Началото на Добруджански фолклорен събор „Богородица” ще бъде дадено в 10. 00 на 27 август (събота) в Лятното кино на града.