Италия иска да подаде жалба срещу възможно понижение на рейтинга

Портфейл

16-08-2016, 10:48

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Като последна важна рейтингова агенция DBRS заплашва Италия с отнемане на „А” рейтинга. Правителството обаче не би допуснало това. Заплашва с оплакване.


Италия обмисля възражение срещу обявлението на рейтинговата агенция DBRS да провери кредитоспособността на страната с оглед на евентуално понижение на рейтинга. Ако Италия получи по-лоша оценка, това би означавало по-високи финансови разходи за банките.

Говорител на финансовия министър Пиер Карло Падоан заяви, че неочакваното решение на агенцията е дразнещо. От гледна точка на правителството DBRS е нарушила правила, тъй като е оповестила проверката извън рамките на съществуващия за това календар за съобщения. Поради тази причина ще се разгледа дали има възможности за възражение.

Политическа несигурност

Канадската агенция DBRS е обявила, че е взела решение за проверка на рейтинга. Причина за това е преди всичко политическата несигурност в хода на планирания за есента референдум за реформата на италианската конституция, с който италианският глава на правителството Матео Ренци обвърза своето политическо бъдеще.

Гласуването и също съществуващият натиск върху италианските банки биха прикрили риска от понижаване на рейтинга. Освен това DBRS е насочила към слабо развитие на икономиката на страната и високи държавни задължения. По принцип след обявление една кредитна агенция решава в рамките на три месеца за това, дали ще понижи рейтинг или не.

Други вече понижиха рейтинга

Действително канадската агенция е най-малката от четирите „големи” след Standard & Poor's, Moody's и Fitch. Но тя е една от четирите стожери за солидността, които Европейската централна банка (ЕЦБ) привлича при въпроса, при кои условия тя придобива заеми от една държава в рамките на нейната програма за закупуване.

DBRS е единствената от четирите агенции, които все още поддържат Италия с „А” рейтинг. Това е достатъчно за ЕЦБ, за да закупува италиански заеми все още при топ условия. Понижение на рейтинга само с едно ниво ще донесе на страната „ВВВ” рейтинг при DBRS и тя няма да има при нито една агенция повече „А”.

Впоследствие би се повишила рисковата преми при закупуване на заеми. Италианските банки биха били засегнати от това, защото те депозират заеми на страната като гаранция за кредити, които те заемат от ЕЦБ.

 

Източник:  XING AG