Само на 10, но със злато от Сингапур

Мисия Пловдив

16-08-2016, 12:16

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Заседателната зала на Община Пловдив заместник-кметът Стефан Стоянов посрещна златните медалисти от Международната олимпиада по математика в Сингапур (Singapore International Math Olympiad Challenge - SIMOC), провела се на 13-ти август. 760 участника от 15 държави се съревноваваха да решават 25 задачи по математика.

Демира Недева и Петър Узунов са единствените представители от Пловдив и спечелиха призовите места в своята възрастовата група на 10-годишните, след като са решили „сложни“, по думите им, задачи. Двамата са част от националния отбор на България, в който влизат общо 11 представители от 2-и до 7-и клас. На срещата в Община Пловдив те разказаха за своите впечатления от пътуването, както и за интересните срещи с връстници от различни екзотични дестинации.

Демира учи в ОУ „Захари Стоянов“, а Петър в СОУ „Черноризец Храбър“, като и двамата споделиха за своята любов към математиката. Наесен те ще бъдат 4-и клас, а след като го завършат успешно, ще следват мечтата си да бъдат приети в Математическата гимназия. Допълнително подготовката и знанията си по математика Демира и Петър получават в Академия „21 век“ с преподаватели Таня Кутманова и Мария Василева, благодарение на които са се справили с предизвикателствата на Олимпиадата в Сингапур.

Демира с решителност заяви, че когато порасне, иска да стане пилот на самолет, заради което е и толкова запалена по математиката.

„В Пловдив Вие имате много възможности да поддържате високо ниво на математика. Тя отваря много врати“, обърна се Стефан Стоянов към двамата победители. Той предаде искрените и сърдечни поздрави от името на кмета Иван Тотев, който много се гордее и радва с успеха на двамата малки медалисти.

Заместник-кметът Стоянов сподели, че в бъдещите планове на Община Пловдив са да включи в учебната програма и обучение за програмиране с помощта на таблети.

“Идеята ни е да накараме все повече деца да харесват математиката, която е стъпка към истинското програмиране и дава възможности на много млади хора за добре платена работа на световно ниво“, допълни той.

Децата стигнаха до Олимпиадата в Сингапур с финансовата подкрепа на Община Пловдив и след проведено предварително национално състезание в Стара Загора, където Демира Недева печели златен медал с постижение - втори резултат в света, а Петър Узунов стана носител на бронзов медал.

„Самото класиране е голямо признание. Златните медали Ви правят шампиони, което Ви превръща в един добър пример за останалите деца. Благодаря Ви, че представихте така добре Пловдив и България“, допълни още заместник-кметът Стефан Стоянов и изрази готовност Община Пловдив да помага и за в бъдеще. Той подари на Демира и Петър по един специален плакет с Античния театър, с пожеланието където и да ходят да носят Пловдив в сърцата си, както и книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. На свой ред децата подариха своя снимка за спомен от награждаването със златните медали.