Парк "Странджа" търси своите осиновители

Мисия Бургас

16-08-2016, 12:48

Снимка:

ПП "Странджа"

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Странджа" започва да расте

Спелеолози откриха останки от пещерна мечка в Странджа

Парковата дирекция призовава всеки, който желае да "осинови" пътека, заслон или чешма, да се включи в инициативата

Природният парк "Странджа” навърши 21 години. През този период в парка бе изградена значителна инфраструктура за ползване от хиляди туристи. Създадени бяха десетки заслони край атрактивни обекти, маркирани - десетки маршрути, възстановени и обновени - десетки чешми. За информация на посетителите на Парка бяха поставени стотици информационни табели с образователен характер и насочваща информация за защитените територии, природните забележителности, редките и защитени видове.

Дирекцията на Парка обаче е поставена пред ново предизвикателство - извършването на ремонтни и възстановителни дейности на вече изградените обекти, които са увредени във времето, поради амортизация или „благодарение” на вандалското отношение на някои от туристите.

В изпълнение на тази дейност е извършена инвентаризация на повредени информационни табели, заслони, и други елементи на туристическите маршрути.

Въпреки ограниченото финансиране, парковата дирекция търси всякакви възможности за изпълнението на тази задача - спонсориране от подкрепящи екологични сдружения, горското ведомство, държавните горски предприятия или чрез "осиновяване" на туристически маршрути от подпомагащи организации.

„ Това е практика в много страни и нашата увереност е, че ще намерим подкрепа в туристическите среди и обичащите природата предприемачи”, споделят от дирекцията.

Ако желаете да подпомогнете благородната инициатива и да „осиновите” заслон, пътека или чешма, можете да го направите на следните телефони:
Инж. Димо Димов – 0889630131
Д-р Дико Патронов – 0886012259
Инж. Стефан Златаров -887710686

Ние вярваме, че заедно можем да опазим Странджа и да я направим по-красива и достъпна за идните поколения!