Екскурзии с деца - само при сключен договор между училище и туроператор

Новините

16-08-2016, 13:03

Снимка:

hala.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спипаха пиян шофьор на автобус, щял да води деца на екскурзия

Това предвижда Проектът на Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания

Организираните в системата на предучилищното и училищното образование туристически пътувания ще се провеждат въз основа на сключен договор между туроператор и директор на детска градина, училище или център за подкрепа за личностно развитие по смисъла на Закона за предучилищното и училищното образование. Това предвижда Проектът на Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от детските градини, училищата или центровете за подкрепа за личностно развитие, който е публикуван за обществено обсъждане. Документът е разработен съвместно между Министерството на туризма и Министерството на образованието и науката.
В Наредбата детайлно са разписани отговорностите и задълженията на директорите и туроператорите. Настаняването на децата и учениците ще се извършва само в категоризирани обекти, а изхранването им само в обекти, регистрирани по реда на Закона за храните. За да бъде гарантирано качеството и произхода на храната при подобни пътувания, ще бъде уведомявана Българската агенция по безопасност на храните за организацията на храненето на децата и учениците. Запазва се изискването организираните детски пътувания с автобусен транспорт, да се извършват в светлата част на денонощието.
Предвидено е броят на персонала, обслужващ пътуването, да се определя според формата му, броя, възрастовия състав и специфичните нужди на децата и учениците - един възрастен на всеки 5 до 7 деца от детските градини и в предучилищната възраст, един възрастен на всеки 10 до 15 ученици от 1 до 12 клас. Участниците в пътуванията извън страната задължително се застраховат от туроператора според изискванията на Закона за туризма и при провеждането на пътуването задължително ще се включва и негов представител.
За първи път се разписват конкретни изисквания за детските лагери, като се предвижда те да бъдат детайлизирани с бъдещите изменения в Закона за туризма, по които се работи. Наредбата предвижда провеждането на детски лагери в страната да се извършва в туристически обекти, разположени в ограден терен, с минимум два входа, с денонощна охрана и пропускателен режим, осигурено видеонаблюдение, ресторант и други задължителни характеристики.
Когато обектът за отдих се намира край водна площ, организаторът задължително спазва съответните специализирани инструкции. За осигуряване безопасността и сигурността на децата и учениците при посещение на плаж (открити водни площи), трябва да се спазват Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и Наредбата за управление на качеството на водите за къпане.
Въвеждат се и изисквания при практикуването на зимни спортове. Наредбата изисква обучението по тях на деца и ученици по време на пътуването да се извършва от правоспособни ски учители, а дейностите по туризъм, водене на походи и екскурзионно летуване в планините, да се осигуряват от правоспособни планински водачи.