Положението на цивилното население в Алепо е критично, предупреждава ООН

Свят

16-08-2016, 14:05

Снимка:

Кадър "Россия 1"

Автор:

Иван Гергов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шест въздушни удара в Алепо, въпреки примирието

ООН призовава за спиране на огъня в Алепо

Положението на цивилното население в сирийския град Алепо е критично. Това съобщи днес Комисията към ООН за разследване на нарушаването на правата на човека в Сирия, предава ТАСС.

В заявлението комисията изразява "сериозно безпокойство за безопасността на цивилните лица", в това число и 100 хил. деца, които се намират в източната част на града. Подчертава се, че "в последната седмица насилието там стигна до нови висоти" във връзка с изострянето на боевете за контрол над "контролираните от въоръжени групировки предградия и техните основни пътища за снабдяване". "Положението на цивилните лица в Алепо е критично и изисква незабавно внимание и реакция", гласи документът.

Комисията напомня за ежедневните бомбардировки на предградията на Алепо от страна на "правителствените и проправитествените сили". На свой ред населението в районите на града, контролирани от правителството, повечето от жертвите са резултат на "артилерийски обстрел от страна на въоръжените групировки". Според ООН става дума за "коалиция, съставена от групировките "Ахрар аш-Шам", "Джейш ал-Ислам" и "Джебхат Фатх аш-Шам" (която до скоро носеше името "Джебхат ал-Нусра" - бел.ред.)".

Създадените хуманитарни коридори в Алепо трябва да действат в "съответствие с хуманитарните принципи", заявява още комисията към ООН. Мирните жители, решили да останат в града, трябва да имат безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ. Подчертава се, че "независимо от съществуването на тези коридори, върху воюващите страни трябва да лежи юридическата отговорност да не предприемат атаки срещу цивилното население и граждански цели".

Комисията призовава страните на конфликта да съблюдават хуманитарното право. Тя напомня, че боевете в Алепо "даже провеждани, съблюдавайки международните военни закони", ще доведат до още по-големи беди за цивилното население.