Две доживотни присъди за Гюлен поискаха турски прокурори

Той е обвинен в „опит да унищожи със сила конституционния ред” и в „организиране и ръководене на въоръжена терористична група”

Турски прокурори са поискали две доживотни присъди и още 1900 години затвор за живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, обвиняван от Анкара, че стои за проваления опит за преврат, съобщиха държавни медии. В обвинителен акт от 2527 страници, подписан от прокурори в Усак, западна Турция Гюлен е обвинен в „опит да унищожи със сила конституционния ред” и в „организиране и ръководене на въоръжена терористична група”, съобщава Анадолската агенция.

Припомняме Ви, че Гюлен живее в САЩ, Пенсилвания от 1999 г. и турските власти искат екстрадацията му във връзка с опита за преврат на 15 юли. При събитията тогава загинаха 245 души а повече от 2000 бяха ранени.

Фетхуллах Гюлен отрича да има връзка с организирането му, като не отхвърли възможността някои от участниците да са негови симпатизанти. В интервю за френския вестник "Монд" той заяви: "Ако и една десета част от обвиненията срещу мен се потвърдят, се задължавам да се върна в Турция и да понеса отговорност” и настоя за международно разследване на опита за преврат в Турция.