Държавата осигури пари за църквата в село Плаково

Животът

17-08-2016, 06:23

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Със средства, дарени от ГЕРБ ремонтираха покрива на уникален храм

Министерството на културата е осигурило необходимите средства за изпълнение на дейности във връзка с художествена консервация и реставрация на иконите, иконостаса, владишкия трон и проскинитария в църквата ,,Рождество на Пресвета Богородица“ в село Плаково, област Велико Търново, съобщават от ведомството.

Консервационните и реставрационните дейности в храма, който е със статут на културна ценност, ще бъдат извършени по силата на сключен договор на Министерството на културата с община Велико Търново. Средствата са осигурени в рамките на програмата на МК за финансиране на консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности през 2016 година. Очаква се художествената консервация и реставрация на иконите, иконостаса, владишкия трон и проскинитария в църквата ,,Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Плаково да бъде изпълнена до 15 ноември тази година.
Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в село Плаково е осветена през 1847 година. Смята се, че църквата „Рождество Богородично” е строена вероятно от добър ученик на прочутия майстор Колю Фичето. Иконостасът в храма е дело на тревненски майстори. Към старата църква е имало и килийно училище. Консервационно-реставрационните дейности, които предстоят да се извършат в близките седмици, имат за цел да спрат разрушителните процеси в резултат на времето и на въздействието на външни фактори. Ще бъдат почистени и премахнати и наслояванията от сажди и восък, за да се възстанови оригиналният вид на културните ценности.