Димитър Николов поздрави бургаските състезатели от MOS шампионата

Бургас Лайф

17-08-2016, 09:12

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гордост: Бургазлия стана световен шампион по информационни технологии

Георги Бошев от Английската гимназия завоюва златен медал на Международната олимпиада по информационни технологии

Кметът Димитър Николов поздрави учениците от Английската гимназия, които се представиха блестящо на Световният MOS шампионат (Microsoft Office Specialist World Championship) в Орландо, САЩ. В третото си участие на световния форум Георги Бошев спечели златен медал и стана световен шампион по информационни технологии. Добро представяне направиха Даниела Павлова, Поля Янева и Кристиян Тодоров.
Днес те бяха приети на официална среща при Николов, на която присъстваха директорът на учебното заведение Милена Андонова, учителят им Димитрина Тодорова и директорът на дирекция "Образование" в Община Бургас Веселина Таралова. 
Въпреки че за Георги няма тайни в света на информационните технологии, той ще продължи своето развитие в областта на медицината. Възпитаникът на ГПАЕ "Гео Милев" споделя, че това е негова мечта, която следва от малък, и никога пред него не е стоял въпросът да я изостави заради компютърните науки. 
Георги Бошев разказа, че конкуренцията на Световното първенство в Орландо е била изключително сериозна. 
"Точността е от значение. Това, че се справих без грешка, беше най-важното. Всичко се провежда онлайн и няма как да бъде излъгана системата. Задачата ни беше да изработим по професионален начин определени документи. Всяко действие на компютъра се следи от квестори, които оценяват работата ни", разказва Георги. 
Община Бургас е първата в страната, която създаде в Английската гимназия изпитен център на Certiport, в който се сертифицират ученици. След откриването му, интерес към този проект проявиха много градове от страната. Община Бургас помага и при осъществяването на пътуването на участниците в Световния шампионат.
"В 11-ти и 12-ти клас ще акцентираме на обучението по информационни технологии в новия учебен план. Ще направим и паралелка от 8-ми клас с интензивно изучаване на информационни технологии", каза директорът на ГПАЕ "Гео Милев" Милена Андонова.
В основата на добрата подготовка на учениците е преподавателят им по информационни технологии в гимназията Димитрина Тодорова. Тя е от малкото учители в света, избрани от Microsoft да преминат специална квалификация. Тодорова успява да мотивира своите ученици да излязат извън рамките на задължителната подготовка по информационни технологии и да им помогне да се подготвят за сериозни сертификационни изпити. 
"Безспорен факт е, че няма професия в света, в която, ако искаш да си много добър, да не използваш информационни технологии", подчерта Димитрина Тодорова.   
Кметът Димитър Николов пожела на младите IT специалисти да продължават с присъщата им воля да печелят нови успехи. "Следвайте мечтите си, гордеем се с вас и ще продължаваме да ви подкрепяме, за да поддържате това високо ниво на знания и умения", каза кметът Николов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен