Нови открития в крепостта Русокастро /Снимки/

Туризъм

17-08-2016, 10:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавна субсидия за крепостта Русокастро

На средновековен калдъръм се натъкнаха историците

Изключително запазена пътна настилка от калдъръм от XIV век бе разкрит при археологическото проучване на крепостта Русакострo. Разкрити са и част от входа на крепостта, западната стена и една от бойните кули, чиито монументален градеж е запазен на височина 3 метра. Археолозите предполагат, че именно по този 7-вековен калдъръм е минавал българският цар Иван Александър, както и други царе и императори.

Археологическите разкопки се извършат от екип на РИМ Бургас с научен ръководител Милен Николов и зам.-ръководител Доротея Гюрджийска. Археолозите ще концентрират работата си върху разкриване на централния вход, вътрешността на бойната кула и цитаделата на крепостта. 33 хил. лв. за ракопките през този сезон са осигурени от Община Камено, а допълнително от МК са отпуснати още 5 хил. лв.
Планира се след приключване на археологическия сезон да се пристъпи към консервационно-реставрационни работи на разкритите структури.

От 2006 г. Бургаският музей системно проучва крепостта Русокастро, намираща се на 2 км от едноименното село в община Камено. В резултат е разкрита най-голямата крепост в днешна Югоизточна България, с площ от 50 дка, укрепена с двойни крепостни стени и цитадела. Крепостта се споменава многократно в историческите извори от ХІІ-ХІV в.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен