Наетите в селското стопанство са сред най-високо платените

Средна работна заплата за юни в областта е 750 лева

В Добричка област наетите в сектор "Селско, горско и рибно стопанство" са сред най-високо платените със средно възнаграждение от 1029 лева, съобщават от местния отдел за статистически изследвания обобщените данни за второто тримесечие на годината. На първа позиция са наетите в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" със средна месечна заплата 1149 лева. В добивната промишленост са взели средно месечно по 976 лева, а в държавното управление - по 965 лева. Най-ниско платени в региона са били наетите в административни и спомагателни дейности - 522 лева.
Средната работна заплата в Добричка област нараства с 11.1 на сто през второто тримесечие на 2016-а в сравнение със същия период на миналата година, сочи статистическото изследване. Средното възнаграждение достига 751 лева, което отрежда на региона 14-а позиция в страната. Месечната заплата в обществения сектор - 797 лева, е по-висока в сравнение с частния - 736 лева, сочи статистическото изследване.
Към края на юни наетите по трудово и служебно правоотношение в региона достигат 44 100 като бележат увеличение с 13.2 на сто в сравнение с първото тримесечие на годината. Постигнат е ръст от 4.1 на сто спрямо същия период на предходната година, посочват от отдела за статистически изследвания.