Германският вицеканцлер показа среден пръст на протестиращи (видео)

Широко обществено обсъждане предизвика в Германия появило се в интернет видео, на което вицеканцлерът и министър на икономиката на Федералната република Зигмар Габриел показва среден пръст на скандиращи срещу него демонстранти.


Въпреки че случката се е разиграла миналия петък в долносаксонския град Залцгитер, тя стана известна чак днес. На видеоклипа се вижда как няколко крайнодесни младежи, носещи плакати, се доближават до вицеканцлера, скандирайки "национален предател", "комунист" и "марксист", както и нападки по адрес на Социалдемократическата партия, чийто председател е Габриел, като в същото време заснемат всичко това на камера. В отговор вицеканцлерът очевидно не успява да запази самообладание и показва неприличния жест на протестиращите.


Както пише онлайн версията на германския вестник "Шпигел", първоначално видеото с непремерената реакция на вицеканцлера се е появила на страницата на младежката организация на крайнодясната Националдемократическа партия. В този контекст германските медии правят парелели между изострената миграционна криза във Федералната република и публичната критика от страна на Габриел към представителите на крайнодесния политически сектор. Вицеканцлерът често се е изказвал остро срещу тях, като в един от последните случаи десните активисти бяха наречени "паплач", след като в продължение на няколко дена в централата на Социалдемократическата партия пристигаха писма със заплахи заради либералната бежанска политика на политическата формация.