Приеха за лечение тръстиков блатар, жертва на бракониери

Животът

17-08-2016, 14:57

Снимка:

Спасителен център на Зелени Балкани

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Зелени Балкани” следят щъркелите Поли и Крайчо с GPS

Спасителният център "Зелени балкани" набира доброволци

Този вид птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие

В събота в старозагорската болница за диви животни - Спасителния център на Зелени Балкани е приет за лечение женски тръстиков блатар, станал първа жертва на бракониери за сезона, съобщиха от центъра.

Птицата е станала жертва в района на Карлово. Била е намерена в безпомощно състояние край път в покрайнините на града. Прегледът и последвалите рентгенографии, недвусмислено доказали, че възрастната птица е била жертва на бракониери. На снимката ясно личат не само фрактурите на крилото, но и две от сачмите, причинили страданието на блатарката, съобщават от Зелени балкани.

Тръстиковият блатар, както и всички хищни птици в България, са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не са предмет на лов, подчертават защитниците на  животните. Вероятно тази женска отглежда някъде малки, които без нея са обречени на смърт и с това си действие закононарушителят обрича не една, а поне 4 птици на смърт. Храна на тези птици са мишки и мишевидни гризачи, с което те са от полза на хората, заявяват лекарите от Спасителния център.

„Няма как да пренебрегнем факта, че първата простреляна птица за сезона постъпи в Спасителния център в първия ден от откриването на ловния сезон у нас. Това категорично означава, че тя е простреляна от някой излязъл да „отпразнува“ подобаващо това изключително вълнуващо събитие. Това съвсем не е не е първата защитена птица от района на Карлово, която приемаме простреляна в Центъра. А колко още не са имали шанс да попаднат на добри хора, които да ги спасят, дори не ни се и мисли. Защото за жалост това се случва и на други места в нашата мила татковина!

Не казваме, че всички ловци са бракониери, но смело заявяваме, че птицата е простреляна именно то ловец. Изводите оставяме на вас. Ние ще подадем сигнал по надлежния ред. Поредния сигнал!,“ завършва емоционалното си съобщение до обществеността чрез медиите д-р Христина Клисурова - ветеринарен лекар в Спасителен център за диви животни, Зелени Балкани.