Елица Янкова взе първия олимпийски медал за България от Рио!

България още има лъвски дух, заяви Елица веднага след срещата

Елица Янкова спечели първия медал за България на Олимпийските игри в Рио де Женейро в турнира по борба в категория до 48 кг.

В битката за бронза Елица излезе твърдо решена да спечели и победи категорично и с класа  Патрисиа Алехандра Бермудес от Аржентина (7:6), с което заслужено спечели бронзовия медал.

В I-ви кръг 21-годишната българка победи с технически туш камерунката Ребека Муамбо, а във II-ри надви бронзовата медалистка на последните две световни първенства и трета на европейското в Рига тази пролет - Милана Дадашева (Русия). Янкова изоставаше с 0:4 т., но с чудесни хватки успя да обърне резултата в своя полза и завърши с 9:4.

На 1/4-финала Янкова успя драматично да победи колумбийката Каролина Кастильо Идалго, трета на Панамериканските игри миналата година. Кастильо поведе с 2:0 точки, Елица изравни при 2:2, което й носеше победата при равенство накрая, заради факта, че е направила последните точки. В последните секунди колумбийката започна акция, постави Янкова в тежка позиция, но времето изтече, преди да успее да мине зад гърба й за нови точки. Последва протест на колумбийските треньори, който бе отхвърлен и така на българката бе дадена още една точка за крайното 3:2.

За мястото на финала Янкова обаче загуби с туш от основния фаворит Мария Стадник. Представителката на Азербайджан е шампионка на последните 4 европейски първенства и бронзов медалист от световното в Лас Вегас през 2015 г. 

Така Янкова се бори за бронзовия медал срещу аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес и спечели решителната схватка със 7:6 т.

Това е дебютно участие в олимпийски игри и най-големият успех в кариерата на Янкова, която тази година спечели бронз на Европейското първенство в Рига, а през 2015-а се окичи със сребро на Европейските игри в Баку.

"Искам да покажа на целия свят, че България още има лъвски дух!", заяви Елица веднага след победата.