Ето как изглежда реновираната Магазия 1 (снимки)

Мисия Бургас

18-08-2016, 12:06

Снимка:

Фейсбук

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да края на лятото Магазия 1 ще започне да функционира

Стихове на Христо Фотев красят помещенията на бъдещия Морски център

Дейностите по реновирането на Магазия 1 са към своя край. В момента приключват довършителните работи, а официалното откриване на многофункционалната сграда се очаква да бъде през септември.

Помещенията вече са декорирани с цитати на великия бургаски поет Христо Фотев. В основната зала можем да прочетем: "Единствено в Бургаското пристанище живота ме изпълва с възхищение", а на входа на Магазията гордо се извисява крилатата мисъл на твореца: "Не е измислица морето и щастието съществува".

Сградата на Магазия 1 се намира в северната част на източния вълнолом, при 3-то и 4-то корабни места. Построена е през 1903 г.

Постройката е едноетажна, двукорабна. Конструкцията е метална, нитована, има историческа стойност, тъй като такива конструкции понастоящем не се изпълняват.

Заданието за реконструкция и модернизация на съществуващата сграда предвижда целогодишното й ползване като Морски център с изложбени, развлекателни и образователни функции.

Част от сградата ще се ползва за поемане на трафика от каботажно плаване.

Предвиждат се допълващи функции като: зона за хранене /ресторант, кафе/, търговски обекти – магазини, информационен център и др.