10-годишен бургаски феномен: Решава 25 задачи наум

Мисия Бургас

18-08-2016, 12:20

Снимка:

novatv

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаски математик завоюва бронзов медал на Олимпиадата в Сингапур

Виктор се представи блестящо на олимпиадата в Сингапур

10-годишният Виктор Шаовчев от СОУ “Петко Росен“ - Бургас, сътвори истински подвиг на олимпиадата по математика в Сингапур. Детето реши наум 25 задачи и в конкуренция с още 760 деца, спечели заслужено бронзов медал.
„Забравиха да ми дадат листи и се гордея, че въпреки това, успях да спечеля медал. Не се притесних, защото обикновено си смятам наум задачите. Имахме час и половина за 25 задачи. Трудно е без листи, защото първата задача бе да съберем шест трицифрени числа“, каза Виктор пред камерата на Нова телевизия.
Плаках, когато си го видях на летището. На това състезание не се давали листи, а е трябвало да пише върху самия тест, т.е. в свободното пространство между задачите“, уточни майка му Силвия.
„Любовта на Виктор към математиката идва случайно, вдъхновява го сестра му Мила.
„В първи клас спечелих една сребърна купа и един златен медал. Купите бяха свършили и специално направиха една за мен. Интересни са ми и компютрите”, споделя Виктор.
Освен математиката и компютрите, място в сърцето на Виктор има и за акробатиката и спортните танци.
Въпреки дългия списък с медали и успехите, които Виктор постига, миналата година не успява да участва в олимпиадата, защото семейството му не разполага с необходимите средства.
На олимпиадата по математика се състезават общо 760 деца от 15 държави. България е единственият представител от Европа. А от Сингапур, заедно с Виктор, се връщат още 10 българчета. Всяко от тях с медал.
Със златен медал от Сингапур се върна в Бургас и деветокласничката Кристина Атанасова от бургаската математическа гимназия "Никола Обрешков".