Ивелина Василева: Делфините умират заради рибарските мрежи

Справянето с проблема изисква подкрепата на всички държави от Черноморския басейн

"Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето." Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в сутрешния блок на БиТиВи. По думите ѝ, тези мрежи били с по-широка плетка, което позволявало на делфините да се заплитат в тях.
„Колегите ни от изпълнителната агенция по рибарството се ангажираха да контролират риболова, но Черно море е голям воден обект с общо шест държави, които имат крайбрежие. Необходими са усилия и на останалите държави и се опитваме да задействаме това по международни механизми”, заяви екоминистърът.
По повод последния случай, в който делфинче умря край Ахтопол, Василева каза, че на сайта на МОСВ има публикувани съвети как да се помогне на бедстващ делфин.
„Когато се открие бедстващ делфин или изхвърлен труп на животно, хората незабавно трябва да се свържат с регионалната инспекция по околната среда и водите. В случаите на бедстващо животно, трябва максимално бързо да се предприемат действия за извеждането му в морето”, поясни Василева.
В интернет страницата на Министерството на околната среда и водите са публикувани съвети как се оказва помощ на бедстващи живи китоподобни. В Черно море се срещат видовете обикновен делфин, афала и муткур (морска свиня). Инструкциите се валидни и за трите вида.
В сайта могат да се видят и телефоните за контакт с Регионалните инспекции по околната среда и водите в Бургас и във Варна. Те трябва да бъдат информирани преди пристъпване към действия за оказване на помощ на бедстващи китоподобни.
Инструкциите могат да се видят на:http://www.moew.government.bg/?show=news&nid=4652Снимка на Деня

Щрихи от Плевен