ДЗИ ще предложи около 1700 тона семена за есенната сеитба

Очаква се тя да започне след 25 септември

Добруджанският земеделски институт ще предложи около 1600-1700 тона базови семена от собствени сортове пшеница за есенната сеитба, съобщи директорът на селекционната база доцент д-р Илия Илиев.

"Аглика","Милена","Мерилин", "Лазарка","Енола","Драгана","Кристи","Калина" са сред петнайсетте високопродуктивни сорта, сертифицирани семена от които ще бъдат подготвени за кампанията.
Научният институт ще изготви десетгодишна прогноза за очаквани добиви от пшеницата с оглед на местните климатични условия, заяви за БТА директорът на селекционния център. По думите му българските сортове от зърнената култура в сравнение с чуждите са по-продуктивни при засушаване и са студоустойчиви през зимата. Предвижда се прогнозата да направи и сравнение за очакваните разходи в торенето, растителната защита и други при отглеждането на пшеница от българската и чуждата селекция.
Очаква се сеитбената кампания да започне след 25 септември. Директорът на земеделския институт коментира, че в Добричкия регион, който традиционно произвежда най-много пшеница в страната, засега има засушаване. По думите му, ако паднат валежи със стопанско значение, условията за обработка на почвата ще се подобрят.