Бургас се разраства на север

Мисия Бургас

20-08-2016, 11:56

Снимка:

alo.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бизнесът от Северна промишлена зона на протест днес

Подобряват инфраструктурата в Северна промишлена зона поради засиления инвестиционен интерес

В Северна промишлена зона ще бъдат обособени нови обслужващи улици, инфраструктурни коридори и нови квартали. Те ще обхващат територията между път І-6 София-Бургас, бул.“Проф. Я. Якимов“ и бул.“Янко Комитов“. Това е включено в предвиденото разширение на строителните граници на Бургас. 
За отделни поземлени имоти има допуснати и влезли в сила ПУП-ПРЗ и ПУП-ПУР и проведени процедури по промяна на предназначението на земеделската земя. Те са разработени като самостоятелни устройствени планове без да е изготвен общ ПУП на територията. Към опорния план е изготвен пълен регистър с влезлите в сила ПУП-ПРЗ и ПУП-ПУР. Част от имотите попадат в съществуващите строителни граници на гр.Бургас, в обхвата на ПЗ “Север“. Останалите имоти попадат в предвиденото разширение на границите на населеното място. Община Бургас е уведомила РИОСВ-Бургас за инвестиционното намерение.  Предстои ОбС да разреши обособяването им.
Необходимостта от всичко това е свързана със засиления инвестиционен интерес в последните години. Ключово е местоположението на имотите тук, тъй като се намират в територията, заключена между важни международни, национални и локални транспортни артерии. По този начин зоната се явява естествено разширение на ПЗ“Север“. 
През последните години, като следствие на засиления инвестиционен интерес в зоната е реализирано ново строителство, основно на производствено-складови и обществено обслужващи обекти, осигуряващи значителен брой работни места и генериращи засилен трафик на МПС, включително и на тежкотоварни автомобили. 
Затова е налице необходимост от създаване на цялостна устройствена проектна основа с общо решение за провеждане на обслужващи улици, трасета на мрежите на инженерната инфраструктура, чрез изготвяне и одобряване на План за улична регулация, който да бъде основа за бъдещото разширение на града в тази посока.