Днес е голям празник! Имен ден честват всички, които носят името Самуил

Новините

20-08-2016, 13:00

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес, 20 август, имен ден празнуват носещите името Самуил (ив. - измолен от Бога). Самуил е библейски пророк, живял през XI в. пр. Хр., и е последният съдия на Израил.

"Съдиите” били племенни водачи със жречески и съдийски функции, чиято институция обединявала 12-те еврейски племена и поддържала култа към Йехова. В Библията Самуил е този, който помазва царете и им дава власт. Той се счита за преобразувател на еврейския народ, определяйки първия цар на Израил и връщайки откраднатия от филистимците свещен кивот (сандък, съхраняващ каменните плочки с Десетте Божи заповеди).

Според легендата пророк Самуил е роден в семейството на Елкана от град Рама, който имал две жени - Ана и Фенана. Любимата му жена Ана била бездетна. А у израилтяните безплодието се считало за знак на Божия немилост. Затова Ана тъгувала много, пък и познайниците й странели от нея и дори я презирали. Елкана изпълнявал усърдно всички наредби на закона. На всички големи празници ходел със семейството си в Силом, гдето тогава се намирала скинията, за да принесе жертва Богу. Веднъж след жертвоприношение той седнал да обядва със семейството си. Само Ана едничка не могла нищо да яде: сърцето й било пълно с тъга и тя пак отишла в скинията да се моли. Дълго се молила и плакала. Тя молила Бога да й даде син и обещала, че ако той й окаже тая милост, тя ще Му го посвети. Милосърдният Бог изпълнил нейната просба: тя родила син и го нарекла Самуил, което значи „измолен от Бога“.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"